Uverejnené Vložiť komentár

Hlinené omietky v Baďane – poďakovanie.

Hlinené omietky - pospolu.

Workshop tradičné hlinené omietky a hlinená podlaha v Baďane 18-20.9.2020

V piatok sa rozbehli práce na bujačke v Baďane, kamenné múry v interiéri už sú schované pod vrstvou tradičnej hlinenej omietky, pripravené na pohľadovú finálnu vrstvu a vápenný náter. Bujačka sa pomaly premieňa na hospodárske múzeum. Popri práci sme stihli aj niekoľko informačných vstupov o čom sú a môžu byť hlinené omietky, o prímesiach a rôznych možnostiach a riešeniach.
V pokojnú nedeľu sme boli navštíviť obecné múzeum v Beluji, ktoré si prešlo podobnou rekonštrukciou a kde nás čakalo pohostenie s ochutnávkou miestnych likérov… Následne sme si spravili prehliadku zachovalých skvostov hontianskej architektúry a zašli sme aj do múzea belujského hrnčiarstva, kde nám Tonko Drímaj porozprával o belujskej hline v podobe keramiky svojím neopakovateľným spôsobom.
Tento workshop bol pre nás silným obrazom ľudskej tvorivej sily a ochoty. Zišli sa tu skvelí ľudia, ktorí vytvorili neopakovateľnú atmosféru pohody a radosti z práce.
Ďakujeme, bolo nám s vami skvelo. Osobitne chcem poďakovať účastníkom workshopu dobrovoľne začlenených v čistiacej rote, ktorá sa bez ohľadu na náročnosť práce pomohla s odstránením hlinených nánosov na podlahe. Bez vašej obety by omietanie bolo veľmi komplikované.
Ďakujeme aj starostke obce Baďan pani Ľubici Kukovej za vytvorenie zázemia a obci Beluj za celkovú podporu.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.